donderdag 6 maart 2014

De bomen en het bos.

Zie jij de bomen en het bos?

Peter Senge komt in mei naar Nederland. In 1997 maakte deze leiderschapsgoeroe grote indruk op mij met zijn boek "De vijfde discipline", een boek over systeemdenken. Alles hangt met alles samen en de kunst voor een leidinggevende is om het bos te zien maar ook door het bos heen te kijken en de bomen te zien.
Het bos als natuurlijk ecosysteem is een mooie metafoor voor een samenhangend geheel dat je niet alleen vanuit de theorie kunt begrijpen en doorgronden. Om dat te kunnen moet je zelf het bos in en al je zintuigen gebruiken. Alles samen: dieren, planten, geuren en het licht, maken het bos tot een bos en dat is echt iets anders dan een park of een rij bomen langs de weg. Het bos is een ondeelbaar geheel waar elk onderdeel zijn eigen plek en waarde heeft.
Een sterke organisatie is te vergelijken met een gezond bos, dat meer is dan een groepje prachtige bomen bij elkaar. De leidinggevende heeft als belangrijke opdracht ervoor te zorgen dat in de organisatie het bos en de bomen in hun samenhang worden gezien. Lukt dat?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten